Příprava kynologů na zimu

13.11.2015 07:14

Zpravodaj města Morkovice - Slížany

Příprava kynologů na zimu

Zima se blíží svižným krokem a tak je potřeba pomalu uzavřít kynologickou sezonu roku 2015. Brigády v letošním roce již pomalu končí a areál se připravuje na zimu úklidem, kurzy a akce budou přes zimní měsíce nedostupné.

V měsíci listopadu byly kvůli velkému zájmu kurzistů prodlouženy kurzy poslušnosti a to až do konce listopadu. Kurzisté si výcvik pochvalují a za dobu, kdy byly podzimní kurzy otevřeny došlo u psů k výraznému zlepšení ve výcviku a také chování. Je vidět, že majitelé se svým pejskům opravdu snaží věnovat čas a pejsci jim to vracejí v podobě slušného chování. Na samotných majitelích lze pozorovat, že více svým psům rozumějí a ví, co jim pejsek svým chováním říká. Což jim pomáhá hlavně při situacích, které je mohou na společné procházce potkat.

Členi Kynologického spolku Morkovice sezonu ukončili na začátku měsíce a to složením zkoušky z poslušnosti. Tato zkouška se skládala z přivolání, chůze u nohy, aportu, odložení za pochodu, z poloh sedni, lehni a z dlouhodobého odložení. Dále následovaly speciální cviky, které se skládaly z odvolání psa z rušného prostředí, průchod psa skupinkou osob a ponechání uvázaného psa o samotě. Šlo především o prověření vyrovnanosti jedinců, nesměla se zde projevit bázlivost nebo agrese. Všichni, kteří na tuto zkoušku pilně trénovali, uspěli. Zkoušku z poslušnosti složilo všech sedm nahlášených účastníků. Plemena, která složila zkoušku, byla v největším počtu zastoupená boxery, dále zde byl sibiřský husky, bígl, německý ovčák a border kolie. Ve zkušebním řádu jsou zkoušky, které lze skládat s jakýmkoliv psem, nezáleží na plemeni, na věku a ani na tom jestli má pes průkaz původu nebo ne.  Pilným tréninkem lze dosáhnout krásných úspěchů v tomto sportu.

Závěr listopadu patří tzv. dogtreku, kdy si pejskaři i nepejskaři společně protáhnou nohy delší túrou. Bylo rozhodnuto, že tentokráte zkusíme trasu opačným směrem a to polními cestami na Věžky. V cíli je vždy občerstvení, kde se  trošku odpočine a naberou se síly na cestu zpátky. Turistické procházky se psy kynologové pořádají během celého roku a to pod názvem DOGTREK. Účastnit dogtreků se může i člověk, který nechodí aktivně cvičit do areálu, vítáme každého, který má rád pohyb na čerstvém vzduchu i s jeho čtyřnohým přítelem.

Krásný podzimní čas za kynology přejeme.